កម្ពុជានាំចេញអង្ករមានតម្លៃ ១២៦ លានដុល្លារក្នុងត្រីមាសទី១

ភ្នំពេញ៖ ក្នុងត្រីមាសទី១ ប្រទេសកម្ពុជាបានសម្រេចការនាំចេញអង្ករទៅក្រៅប្រទេស ក្នុងទំហំទឹកប្រាក់ ១២៦ លានដុល្លារអាមេរិកដោយកើនឡើងប្រមាណ ២០,៩ លានដុល្លារ ដែលស្មើនឹងប្រមាណ ១៩,៩ភាគរយ បើធៀបនឹងរយៈពេលដូចគ្នាក្នុងឆ្នាំ២០២២។ នេះបើយោងតាមទិន្នន័យពីអគ្គនា​យកដ្ឋានគយនិងរដ្ឋាករកម្ពុជា (អ.គ.រ)។

លោក លន់ យ៉េង អគ្គលេខាធិការសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាបានឱ្យដឹងនៅថ្ងៃទី​១៨ ខែមេសាថា ការឡើងកើនឡើងនៃការនាំចេ​ញអង្ករនៅក្នុងត្រីមា​សទីមួយនេះ គឺទីមួយកំណើនបរិមាណ  ដែលមានជាងពីរម៉ឺនតោន និងកំណើនបរិមាណនាំចេញអង្ករក្រ​អូប​ច្រើនជាងមុន ជាពិសេសទៅអឺរ៉ុប ធ្វើឱ្យ​តំលៃ ថ្លៃជាងអង្ករស ដែលធ្លាប់ចេញច្រើនពីពេលមុន។

«មកពីអឺរ៉ុបបើកទីផ្សារឡើងវិញធម្មតា ទើបអ្នកនាំចេញនាំអង្ករក្រអូបបានច្រើនវិញ ព្រោះអត់បង់ពន្ធ។ កាលពីមុនយើងពិបាកលក់ ឥឡូវវាស្រួលលក់បន្តិច ដោយសារពន្ធដែលធ្លាប់ដាក់នោះ វាបានបញ្ចប់តាំងពីដើមឆ្នាំ២០២២មក ខណៈដែលថ្លៃដឹកជញ្ជូ​នក៏មានការធូរថ្លៃជាងមុនដែរ»។ នេះបើតាមលោក លន់ យ៉េង ប្រាប់បន្ថែម។

លោកបានបន្តថា កត្តាមួយទៀត​ ដែលធ្វើឱ្យមានកំណើននៃការនាំចេញអង្ករក្រអូបរបស់កម្ពុជានេះដែរ គឺដោយសារតែចុងឆ្នាំ២​០២២កន្លងទៅនេះ អង្ករក្រអូបកម្ពុជា បានជាប់ចំណាត់ថ្នាក់ជាអង្ករល្អផ្តាច់គេ ស្របដែលកសិករកំពុងប្រមូលផល ដូចនេះកា​របញ្ជាទិញនៅដើមឆ្នាំ២០២៣នេះក៏មានកំណើនទៅតាមហ្នឹងដែរ។

ទាក់ទងនឹងការបង្កើនការនាំចេញអង្ករក្រអូបនេះដែរ នៅក្នុងអំឡុងពេលបំពេញទស្សនកិច្ចនៅប្រទេសបារាំង កាលពីពេលកន្ល​ងទៅ ឯកឧត្តម ឌិត ទីណា រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានបង្ហាញពីការប្តេជ្ញាចិត្តក្នុងការនាំចេញអង្ករផ្ការំ​ដួ​ល ដែលជាប្រភេទអង្ករក្រអូបទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសបារាំង​ និងបណ្តាប្រទេសជាច្រើនទៀត បន្ទាប់ពីអង្ករកម្ពុជា​ បានជាប់ជាអ​ង្ករល្អដាច់គេនៅលើពិភពលោកជាច្រើនលើកមក។

លោក​​រដ្ឋមន្ត្រី​ក្រសួងកសិកម្ម ធ្លាប់បាន​ថ្លែងថា កម្ពុជា​នឹង​ជំរុញ​ការនាំចេញ ប្រភេទ​អង្ករ​ផ្ការំដួល ទៅកាន់​ទីផ្សារ​ប្រទេស​បារាំង​នាពេលខាងមុខ។​ចំពោះ​ទីផ្សារ​អង្ករ ផ្ការំដួល​ ដែល​កម្ពុជា​នឹង​ជំរុញ​ការ​នាំចេញ​ទៅកាន់​ទីផ្សារ​ប្រ​ទេ​ស​បារាំង​នាពេលខាងមុខ ត្រូវតែមាន​ការចុះបញ្ជី​ម៉ាក​សម្គាល់​ផលិតផល​ខ្មែរ​ពិតប្រាកដ ដែល​អាចឱ្យ​អតិថិជន​ទុកចិត្ត និង​ចំ​ណាំ​តាម​ការស្នើសុំ​របស់​ស​មា​គម​ខ្មែរ​នៅ​ប្រទេស​បារាំង​។

ឯកឧត្តមបន្តថា ម្យ៉ាងវិញទៀត គួរតែមាន​ការបង្កើត​ចេញ​នូវ ឃ្យូអ កូត(QR Code) ដែល​អាច​កំណត់​នូវ​ប្រភព និង​ខ្សែចង្វាក់​តម្លៃ​សំដៅ​ផ្តល់​ការទុកចិត្ត​ដល់​អ្នកទិញ​ផលិតផល​កសិកម្ម ទាំង​ក្នុង និង​ក្រៅប្រទេស​។​

ដោយឡែកក្នុង​បទសម្ភាសន៍​ជាមួយ​វិទ្យុ​បារាំង​អន្តរ​ជាតិ នៅ​ប្រទេស​បារាំងឯកឧត្តម ​ឌិ​ត ទីណា ធ្លាប់លើកឡើងទៀតថា ​ ផលិ​ត​ផ​ល​កសិកម្មរ​បស់​កម្ពុជា ត្រូវការ​ការគាំទ្រ​ឱ្យបាន​ច្រើន​ជាពិសេស​ពី​អាណិកជន​ខ្មែរ ដែល​រស់នៅ​ប្រទេស​បារាំង គឺ​អង្ករ​ផ្ការំដួល​រ​បស់​កម្ពុជា ដែល​បាន​ជាប់​លេខ ​១ ​ជា​អង្ករ​ល្អ​ជាងគេ​លើ​ពិភពលោក​ ៤​ ដង​មកហើយ ខណៈដែល​កន្លងទៅ​ពួកគាត់​ស្គាល់ និង​និ​យម​ទទួលទាន​តែ​អង្ករ​ផ្កាម្លិះ​។​

ទន្ទឹមនឹងនេះដែរ នៅក្នុងពិធីដាក់ឱ្យប្រើប្រាស់នូវពូជស្រូវចំប៉ីស៧០ ក្នុងទិវាច្រូតស្រូវ ចំប៉ីស៧០ នៅវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្មកម្ពុជា កាលពីពេលថ្មីៗនេះ ឯកឧត្តម ឌិត ទីណាមានប្រសាសន៍ថា៖ « ពូជស្រូវថ្មីចំប៉ីស៧០ មួយនេះ នឹងរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ក្នុងដំណើរការពិពិធកម្មផលិកម្មអង្ករក្រអូប និងការនាំចេញអង្ករក្រអូបទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ ដែលធ្វើឱ្យជីវភាពរបស់ប្រជាកសិករកម្ពុជាកាន់តែប្រសើរឡើង»៕ ដោយ៖វណ្ណ សុជាតា

ads banner