កសិដ្ឋានដាំបន្លែជប៉ុន គ្រោងបើកកសិដ្ឋានដាំម្ទេសស្តង់ដារជប៉ុន នៅខេត្តសៀមរាប ដើម្បីនាំចេញទៅក្រៅប្រទេស

សៀមរាប៖ កសិដ្ឋានដាំបន្លែស្តង់ដារនៃប្រទេសជប៉ុនគ្រោងបើកកសិដ្ឋានដាំម្ទេសស្តង់ដារជប៉ុនលើផ្ទៃដី ៧២ហិកតា ស្រុកអង្គរធំ ខេត្តសៀមរាប តាមបច្ចេកទេសថ្មី  ដែលទទួលបានផលច្រើន និងជាគំរូមួយសម្រាប់កសិកម្មនៅក្នុងស្រុកផងនិងឈានដល់ការនាំចេញម្ទេសស្តង់ដារទាំងនោះទៅក្រៅប្រទេសទៀតផង។

គម្រោងបើកកសិដ្ឋានដាំម្ទេសស្តង់ដារជប៉ុននេះ ត្រូវបានលើកឡើងដោយលោក ណាបេស៊ីម៉ា កាស៊ូហ៊ីតុ  ប្រធានកសិដ្ឋានដាំបន្លែស្ត​ង់ដារជប៉ុន បន្ទាប់ពីលោកបានមើលឃើញអំពីតម្រូវការម្ទេសនៅកម្ពុជា និងនៅក្រៅប្រទេស។

ប្រភពមន្ទីរ​ព័ត៌មាន​ខេត្តសៀមរាបបានឱ្យដឹងថា  ​លោក ណាបេស៊ីម៉ា កា​ស៊ូហ៊ីតុ  បានបញ្ជាក់ថា កសិដ្ឋានដាំម្ទេសស្តង់ដារជប៉ុនដែលគ្រោ​ងនឹងសាងសង់នេះ គឺជាបច្ចេកទេសថ្មី ហើយនឹងបានផ​លច្រើន និងជាគំរូមួយសម្រាប់កសិកម្មនៅក្នុងស្រុកផងដែរ ខណៈបច្ចុប្បន្ននេះមានអ្នកបញ្ជាទិញ រហូតដល់ ៥០០តោនជារៀ​ងរាល់ខែ ហើយផែនការនេះមិនមែនលក់នៅក្នុងស្រុកនោះទេ គឺនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសថែមទៀត។

លោកបានបញ្ជាក់ថា ​នៅពេលដែលគម្រោងនេះបានដំណើរការ កសិដ្ឋាននេះត្រូវការបុគ្គលិកបង្គោលដើម្បីមើលថែដំណាំម្ទេ​សដែលមានគុណភាព និងស្តង់ដារនាំចេញ ព្រមទាំងត្រូវការកម្លាំងពលកម្មច្រើននាក់ ក្នុងការប្រមូលផលកសិដ្ឋាននេះ ដែ​ល​វាក៏ជាឱកាសជួយបង្កើតការងារឱ្យប្រជាពលរដ្ឋនៅក្បែរៗនេះមានការងារធ្វើជារៀងរាល់ថ្ងៃ។

លោក ណាបេស៊ីម៉ា កា​ស៊ូហ៊ីតុ បានបន្តថា ចំពោះការដាំដំណាំម្ទេសនេះដែរសម្រាប់ពលរដ្ឋដែលមានដីសម្រាប់ដាំដំណាំ លោ​កនឹងជួយបង្រៀនទាំងផ្នែកបច្ចេកទេស ផ្តល់ពូជ និងទទួលទិញនូវផលដំណាំរបស់ប្រជាកសិករទាំងនោះ។កសិដ្ឋានមួយនេះដែរ អាចដំណើរការទៅបានអាស្រ័យ​លើការចូលរួមពីអាជ្ញាធរ និងប្រជាព​លរដ្ឋនៅក្នុងមូលដ្ឋាន ទើបអាចដំណើរការទៅបានដោយរលូន​ហើយទៅថ្ងៃអនាគតវានឹងបង្ហាញឱ្យពិភពលោកដឹងថា ផ​លិត​ផ​លដែលផលិតនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាគឺជាផលិត​ផលដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ពិភពលោកនឹងទទួលស្គាល់ផលិផលរបស់ក​ម្ពុជាដែលដាំតាមស្តង់ដារបច្ចេកទេស។

លោក ណាបេស៊ីម៉ា កាស៊ូហ៊ីតុ បញ្ជាក់បន្ថែមថា សម្រាប់ពេលចាប់ផ្ដើមផលិតបានយើងក៏ចាប់ផ្ដើមកែច្នៃខ្នាតតូចមួយទៀតទៅជាគ្រឿងទេសនៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជាក៏ដូចជាប្រទេសអាស៊ានដែល​ចូលចិត្តញ៉ាំស៊ុប។ដូច្នេះពួកយើងនឹងកែច្នៃទឹកម្ទេសមួយដែលជាប្រភេទម្ទេសកសិកម្មដាំនៅក្នុងទឹកដីខេត្តសៀមរាបមានន័យថា យើងនឹងមានទឹកម្ទេសកម្ពុជាដែលឆ្ងាញ់មានរសជាតិ។

លោក សោម សមស័ក្ក នាយកទីចាត់ការហិរញ្ញវត្ថុខេត្តសៀមរាប បានប្រាប់ឱ្យដឹងបន្ថែមនៅថ្ងៃទី១១ ខែមិថុនា​ថា ការផលិតទ្រ​ង់ទ្រាយធំបែបនេះ ប្រៀបដូចជាការផ្សព្វផ្សាយទាញទីផ្សារពិភពលោកឱ្យបានឃើញ ប្រទេសកម្ពុជាដែលអាចផលិតបាននូវ​ផលិតផលដែលមានស្តង់ដារ ពេលនោះនឹងអាចទាក់ទាញនៅភ្ញៀវទេសចរ​ និងអ្នកវិនិយោគធំៗមកវិនិយោគនៅក្នុងខេត្តសៀ​មរាបកាន់តែច្រើន។ ​

លោកបានគូសបញ្ជាក់​ថា “កសិដ្ឋាននេះដែរ នឹងក្លាយជាគំរូមួយដើម្បីឲ្យប្រជាកសិករ ដែលចង់ដាំម្ទេសអាចទៅសិក្សាស្រាវ និ​ងរៀនសូត្រពីកសិដ្ឋានបាន។ បើតាមខ្ញុំដឹង ក្រុមហ៊ុននេះ នឹងធ្វើមួយជំហានម្ដងមួយជំហានម្ដង កសិដ្ឋាននេះធ្វើលើផ្ទៃដី ៧​២ហិកតា ជាជំហានដំបូង និងធ្វើជំហានបន្តបន្ទាប់ទៀតដើម្បីតម្រូវទីផ្សារនៅក្រៅប្រទេស ហើយពេលដែលកសិដ្ឋាននេះបានដំណើរការ នឹងមានអ្នកកុម្មង់ទិញផ្សេងៗទៀតកាន់តែច្រើនថែមទៀត”។

បើតាមប្រធានកសិដ្ឋានដាំបន្លែស្តង់ដារជប៉ុនកម្ពុជា​មានតម្រូវការ៥០០តោន ក្នុងមួយខែ ដោយបរិមាណនេះ លោកបញ្ជាក់ថា​ គឺត្រូវការផ្ទៃដី ២០០ហិកតា ទើបគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ផលិតអោយបាន ដើម្បីឲ្យផលដំណាំវិលជុំបាន៕

ដោយ៖វណ្ណ សុជាតា

ads banner